Eswl Taş Kırma, Kliniğimiz Türkiye’de böbrek taşı kırma (ESWL) tedavisini ilk başlatan merkezlerden biridir.

1989 yılından beri aralıksız olarak İstanbul Mecidiyeköy’de hizmet vermektedir. 20 yılı aşan sürede 10 binden fazla hasta tedavi edilmiştir. Wolf piezolith 3000 cihazları ile sadece ultrasonografik odaklama ile minimal invaziv ESWL tedavisi yapılmaktadır.

ESWL TEDAVİSİ NEDİR?

Eswl tedavisi nedir? Böbrek Taşı şikayeti olan hastalar direkt olarak veya tedavilerini isteyen bir doktor aracılığı ile başvurabilirler. Öncelikle Röntgen ve laboratuvar tahlilleri değerlendirilen hastalar eğer taşları ESWL ile tedaviye uygunsa ESWL programına alınırlar.(Böbrek Taşların kırılmasında başarı oranı taşın bulunduğu yer, yapısına, büyüklüğüne göre değişim gösterir.)

İdrar yollarında önemli bir tıkanıklık var ve idrar akımı çok rahat değilse veya kırılacak taş çok büyükse(genellikle 1,5 cm üzerinde ise) çoğunlukla genel anestezi altında mesaneden idrar yoluna girilerek DJ kateter denilen ince bir tüp konur.Bu tüp idrar akışını kolaylaştırarak kırılan taş parçalarının kolay atılmasını sağlar.Bu DJ kateteri taşın büyüklüğü ne olursa olsun tek böbrekli hastalara uygulanmalıdır. Böylece hastanın durumuna hakim olduktan sonra ESWL programına alınır.

Taşın yerine büyüklüğüne ve kimyasal yapısına göre birkaç seans ESWL uygulanır. Seanslar arasında kontrol filimleri(Düs grafi veya usg) çekilir. Taşın tamamen kırılıp düştüğü görülür ,böylece tedavi sonlandırılır

BÖREK TAŞLARI NEDEN OLUŞUR?

Böbrek taşı hastalığı ile karşı karşıya kalan hastaların en çok merak ettiği soruların başında böbrek taşı neden oluşur sorusu gelmektedir. Oldukça önemli böbrek hastalıklarından biri olan böbrek taşı hastalığı dünya üzerinde en çok görülen hastalıklar arasında yer almaktadır.

Kaburgaların altında bel bölgesinin iki yanında bulunan böbrekler kanı temizlemekle görevlidir. Bu işlem sırasında bazı mineral ve tuzlar böbrekte birikir. Böbrek taşları, bu tuz ve minerallerin idrarla atılamaması halinde birikerek o bölgeye yapışması sonucu oluşur.

Siyah çay, kahve, fazla tuz tüketimi, hayvansal proteinin fazla alınması ve yeteri kadar sıvı tüketilmemesi kalsiyum oksalat böbrek taşı oluşumu için risk faktörleri arasında yer almaktadır.

Tuz ve minerallerin içeriği ve oluşma sebebine göre böbrek taşı çeşitleri ve büyüklüklerde olabilir. Böbrek taşları tek ya da çift taraflı görülebilir.

ESWL NASIL UYGULANIR?

Eswl taş kırma işlemi X-Ray odaklamalı makinalarda Skopy cihazları aracılığıyla taş tespit edilir ve vücuda yaklaştırılan içi su dolu bir balon ve balon içinde meydana gelen patlamalar bir noktada odaklanır. Bu şekilde taşın kırılması sağlanır.

USG odaklamalı makinalarda ise Ultrason aracılığıyla taş tespit edilir ve koordinatları bilgisayara gönderilir. Su dolu çanağın içindeki elekrodlarda meydana gelen patlamalar bir noktada odaklanarak hedef alınan taşın parçalanmasını sağlar.

KİMLERİN ESWL TEDAVİSİNE İHTİYACI VARDIR?

ESWL, çeşitli kişilerde farklı şekilde çalışır ve taşı olan biri için her zaman en iyi seçim değildir. Aşağıda prosedürün başarısını etkileyebilecek faktörlerden bazıları verilmiştir.

  • Taş bileşimi: Sistin ve belirli kalsiyum türlerinden oluşan taşlar şok dalgalarıyla iyi parçalanmaz.
  • Taş konumu: Çok dar kanallardaki taşlar kırıldıktan sonra dahi içinden geçmekte veya çıkarılmakta zorluk yaşayabilirler.
  • Taş boyutu: Büyük taşlar, geçirilmesi veya çıkarılması zor olabilecek büyük parçalar oluşturabilir.
  • Önceden var olan durumlar: Kronik enfeksiyon gibi belirli durumlar ESWL’yi daha az etkili hale getirebilir.

Şok dalgalarının gücünü ve aralıklarını ayarlamak gibi bazı ESWL teknikleri litotripsiyi daha güvenli ve etkili hale getirebilir.

ESWL SONRASI ÖNLEMLER VE ÖNERİLER

ESWL uygulaması sonrasında 1-2 gün idrar kanlı gelebilir. Hasta günde en az 2 litre su içerek, ilaç kullanarak ve yürüyüş yaparak taşların düşmesine yardımcı olmalıdır.Taş kırma işlemi bittikten sonra hastaya yeni taş oluşmaması için gerekli bilgiler verilir.3 ay ara ile kontrole gelmesi önerilir takibi yapılır.

Kullandığımız Wolf 3000 piezolith Taş Kırma cihazının özellikleri şunlardır.

  • Taşın görüntülenmesinde sadece ultrason kullanılmaktadır. Bu nedenle hasta radyasyona maruz kalmamaktadır.
  • Küçük odaklama yaptığı için tedavi sırasında taşın dışındaki dokulara şok ses dalgaları ulaşmamaktadır.
  • Tedavi diğer ESWL cihazlarına oranla çok az ağrıya yol açar.
  • Cihaz gürültüsüz çalışmaktadır. İşlem sırasında rahatsız etmez.

ESWL TEDAVİSİ YAPAN DOKTORLAR?

ESWL tedavisi için istanbul’da bulunan kliniğimize uğrayabilirsiniz. börek taşı ile ilgili endişeleriniz varsa, lütfen bize ulaşın. Aşağıdaki numaradan bizlere ulaşabilirsiniz.

Alternatif olarak, randevu almak için sitemizdeki Online Randevu Al sayfasından randevu alarak kliniğimze rahatça gelebilirsiniz. Daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin: 

Whatsapp: https://wa.me/905323520735
Tel: 05323520735)
E-posta: info@sertlesmetedavi.com

ESWL TEDAVİSİ FİYATLARI?

ESWL Taş kırma tedavisin fiyatı, böbrek taşının boyutuna ve böbrek taşının nerede olduğuna bağlı olarak fiyatlarda farklılık göstermektedir.

ESWL Taş Kırma tedaviside özel sağlık sigortası geçmektedir.

ESWL Taş Kırma yapan doktorlar tarafından tıbbi ve estetik vakaları ele alma konusunda tam eğitimli doktorlarımız, size en uygun olabilecek herhangi bir tedavi türünü önermeden önce sizi muayene edecek ve teşhis koyacaktır.

SIKÇA SORULAN SORULAR

ESWL kimler için uygundur?

İşlemin başarısı taşın boyutu, sayısı, yeri, sertliği, böbreğin anatomik yapısı ve taş ile cilt arası mesafe gibi birçok faktöre bağlı olmakla birlikte genellikle 2 cm’den küçük böbrek ve üreter taşlarında tercih edilir. Çocuk hastalarda da bu işlem güvenle uygulanabilmekte, hatta çocuk hastalarda taşlar bu yöntemle daha kolay kırılmakta ve daha kolay dökülmektedir.

Ses dalgası ile böbrek taşı kırma işlemi çocuklara uygulanabilir mi?

Şok dalgaları ile taş kırma yöntemi çocuk hastalarda da güvenle uygulanabilmekte, hatta çocuk hastalarda taşlar bu yöntemle daha kolay kırılmakta ve daha kolay dökülmektedir. Çocuk hastalar için tek çekince bu işlemin anestezi altında gerçekleştiriliyor olmasıdır.

Hangi durumlarda ESWL kesinlikle yapılmaz?

Gebelerde, kan sulandırıcı ilaç kullanan ya da kanama bozukluğu olanlarda, aktif idrar yolu enfeksiyonu olanlarda, ana atardamarlarında anevrizma olanlarda ve böbrek çıkım darlığı olanlarda bu işlemin yapılması riskli ve sakıncalıdır.

ESWL’nin dezavantajları nelerdir?

ESWL yönteminin dezavantajları;

  • Başarı oranının diğer yöntemlere göre daha düşük olması,
  • Özellikle büyük boyutlu, sert yapıda ve böbreğin alt odacığına yerleşmiş taşlarda etkinliğinin düşük olması,
  • Birden fazla seans gerektirebilmesi, her seans sonunda taşların düşüp düşmediğinin takibinin gerekmesi,
  • Taş parçalarının düşerken tıkanıklık ya da ağrı yapabilmesidir.

ESWL sonrası taş ne zaman düşer?

ESWL sonrası taşların düşme süresi başta kırılan taş parçalarının boyutu, kişinin su tüketimi olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. ESWL sonrası görüntüleme yöntemleri ile kırılan taş parçacıklarının boyutu, yeri ve böbrekte şişmeye yol açıp açmadığı kontrol edilmekte; büyük parçacıklar varsa gerekirse seans tekrarı uygulanmaktadır.